Column: Stop met het vingertje wijzen Bekijk online versie
Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal
Stop met het vingertje wijzen 
 
“Pik. Hij stond buitenspel, dat doelpunt telt niet. Doe ff normaal.” De speler van Hoogwouderveen is woedend. Ook vanaf de kant klinkt gemor. De scheidsrechter gebaart doorgaan en houdt zijn blik stoïcijns gericht op iets onzichtbaars aan de andere kant van het veld. “Man, wat een dombo die scheids,” analyseert een vrouw vlak naast mij. Hoofdschuddend volgt ze het tafereel alsof ze aan de bar hangt. Haar twee ellenbogen rustend op het hekwerk naast het veld. “Hé Stevie Wonder! Iedereen ziet toch dat die gast buitenspel stond.”

Het is zondagochtend. Ik sta te kijken naar een wedstrijd van Hoogwouderveen 5, district West I. Een paar weken terug stuurde de voorzitter van de club een mail naar de KNVB met een opmerkelijk verzoek:

Besten,

Graag uw aandacht voor het volgende: Op 9 oktober speelt ons elftal Hoogwouderveen 5 tegen Jorredijk 4. In het verleden hebben de teams regelmatig tegenover elkaar gestaan. Dat waren harde wedstrijden met veel overtredingen. De spelers van beide teams liggen elkaar niet zo goed. Daarom vragen we ons af of wij de wedstrijd niet objectiever kunnen maken door:

  1. Een bondsscheidsrechter aan te stellen;
  2. Een neutraal terrein te kiezen waarop de wedstrijd kan worden afgewikkeld.

Heel eventjes, overwoog ik, of ik een serieus antwoord terug zou sturen, maar net zo snel als de gedachte opkwam, besloot ik het niet te doen.

Het verzoek van Hoogwouderveen is namelijk van hetzelfde onbegrijpelijke niveau, als de betaald voetbalbestuurder, die boos reageerde op de eerste rode kaart via de videoscheidsrechter. De bestuurder vond dat Makkelie meteen de rode kaart had moeten trekken in plaats van eerst geel. Nu was het een soort bekeuring achteraf.
Niet eerlijk.

Come on. Een speler van jouw team pleegt willens en wetens een aanslag op de enkels van een speler van de tegenpartij en jij besluit voor elke camera die je ziet, je beklag te doen over deze beslissing? Dan ben je naar mijn smaak de essentie van voetbal volledig kwijtgeraakt. Immers, de gratie van het voetbal, en daarmee de eerlijkheid van het spel, zijn per definitie de verantwoordelijkheid van het team en de spelers. Niet andersom.

Op deze mooie zondagochtend wil ik dat de voorzitter van Hoogwouderveen gaan vertellen. Sterker nog; ik wil hem meenemen in de voetbalvisie van de KNVB, waarin we toe willen naar zo min mogelijk regels en zo veel mogelijk voetbalplezier. Ik wil hem inzage geven in de pilots die we op het ogenblik draaien bij de jeugd: wedstrijden zonder scheids- of grensrechters. Waarom zouden dat ook niet kunnen organiseren in de lagere klassen van het amateurvoetbal? Sterker nog; waarom schaffen we niet alle elementen in het voetbal af, waarmee je de schuld bij een ander kan leggen?

Zoals buitenspel.

Wel zo eerlijk.
eerdere columns jan dirk
Lees alle eerdere columns van Jan Dirk op KNVB.nl
Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via jandirk.vanderzee@knvb.nl